Az öntözési közösség egy gazdálkodók által alapított és irányított speciális vízgazdálkodási szervezet amely helyi szinten az öntözéssel összefüggő tevékenységek koordinálását és irányítását végzi.
Az öntözési közösség elősegíti a nagyobb kiterjedésű öntözési fejlesztések megvalósítását, valamint biztosítja az öntözéshez szükséges infrastruktúra megfelelő üzemeltetését.
Koordinációs szervezetként is működik, amely segíti összehangolni a helyi igényeket és a területi fejlesztéseket.
A jelen információk szerint az öntözési közösségek plusz forrásokat és magasabb támogatási intenzitást szerezhetnek meg az öntözési közösség szervezetének kialakítására és az öntözéshez szükséges vízi infrastruktúrára.
A jelen információk szerint legalább 2 fő vagy cég együttműködése szükséges az öntözési közösség létrehozásához.
A jelen információk szerint szántóföldi növénytermesztés esetén legalább 100 ha, kertészeti kultúrák esetén legalább 10 ha új öntözendő terület szükséges.
A jelen információk szerint igen, és az újra pályázást a nyilatkozatok alapján lehetővé teszi a törvényalkotó a részletszabályokban.
A törvényi és szakmai háttér kialakítása jelenleg is folyamatban van. A közeljövőben várható a részletes szabályok megjelenése.
Amennyiben szeretnének öntözési közösséget alapítani és a fent felsorolt alapfeltételeknek megfelelnek vagy úgy érzik meg fognak felelni, az öntözési igények meghatározása mellett vegyék fel velünk a kapcsolatot a lenti elérhetőségeken.